top of page

Zgodba o vztrajnosti, predanosti in brezpogojni ljubezni. 

Zakonca Kekec Pečko sta leta 1984 odločila, da na kmetiji svojih prednikov, ki obstoja vse od leta 1797, postavita dom svoji družini in nadaljujeta tradicijo naravnega kmetovanja.

 

Takratni večkratni jugoslovanski prvak speedwaya Štefan Kekec in vodja diagnostičnega laboratorija Ljiljana Pečko-Kekec, sta uresničila sanje in se preselila na domačijo Ljiljanine matere, domačijo Pečko v Sveto Trojico v Slovenskih Goricah, ki je takrat štela 4 hektarje travnikov in njiv, dober hektar gozda in 4 krave molznice. 

Razgled iz 250 let stare domačije zajema neskončne travnike, pašnike, njive in čudovito Trojiško jezero, okronano z baročno cerkvijo Svete Trojice.


Ob rasti kmetije, so rastle in se razvijale tudi ideje. Iz vztrajnosti vrhunskega športnika in poglobljenega znanja biokemije in mikrobiologije študentke beograjske medicine, se je na stari domačiji rodilo najprej Domače sirarstvo Kekec. Štefan je prevzel vlogo tehnologa in po večkratnih izobraževanjih v tujini (Švica, Nemčija in Francija) ter sodelovanju s priznanimi slovenskimi in tujimi tehnologi z Ljiljano razvil širok spekter visokokakovostnih izdelkov. 

Danes družinska posest zajema 50 hektarjev, od tega 35 hektarjev pašnih površin, 8 hektarjev njiv in 5 hektarjev gozda. Iz 4, se je razvila čreda 30ih krav, poleg katerih je na kmetiji še 120 ovc, 40 koz, 50 kokoši in psi čuvaji: bordercollie-ja Ron in Lola, bernski planšar Pin ter maltežan Nike. 

Družinska kmetija in sirarstvo Kekec predstavlja certificirano ekološko, družinsko in pošteno kmetijo.

Vse naše živali se po posestvu gibljejo prosto. V vseh letnih časih. Bili smo eni izmed prvih v Sloveniji, ki so začeli s takim načinom kmetijstva. Pogled na razigrane in srečne živali poplača ogromno dela in truda, ki ga zahteva tako intenzivna oblika kmetijstva. A vendar se dobro z dobrim poplača. Živali, ki vsakodnevno dihajo sveži zrak in se hranijo s travo (pomlad, poletje, jesen) ali senom (zima), dajo mleko izjemno visoke kakovosti. Takega okusa ne more ustvariti še tako napredna tehnologija.

Oblika kmetovanja, znanje, direktna in ročna predelava lastnega kravjega, ovčjega in kozjega mleka najvišje kakovosti je tisto, kar nas loči od ostalih predelovalcev mleka in industrije. 


Da gre za pristno družinsko kmetijo priča dejstvo, da so v delo vpeti vsi družinsko člani:

  • Sin Marko je kot prevzemnik kmetijskega gospodarstva odgovoren za kmetijo v celoti; za negovane travne površine, krmo, pridelke, zdrave in zadovoljne živali in najboljšo surovino, ki jo živali dajo. 

  • Hči Maja je kot univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije prevzela vodstvo proizvodnje in skrbi za konstanten razvoj, svežo in pestro ponudbo s poudarkom na visoki kvaliteti, trženje in komunikacijo. 

  • Najmlajša hči Maruša se trenutno posveča dokončanju študija psihologije in je vedno vesela in na voljo pomagati pri vseh opravilih. 

 

Logotip iz leta 1998.

"Narava ni nikdar izdala srca, ki jo je ljubilo." William Wordsworth

bottom of page