top of page

KAJMAK

Bio pravi

KAJMAK

– tradicionalna metoda –

(kravje/ovčje/ovčje + kravje mleko)

 

Skorje kuhanega ohlajenega mleka in sol (do 2%). Posebnost kajmaka je v tem, da sestoji iz najbolj finih beljakovin iz mleka, katere ob kuhanju zakrknejo in tvorijo skorjo. Ta se ročno pobira v cedila in rahlo soli. Kajmak je rumenkaste barve z značilno skorjasto strukturo. Z zorenjem ta postaja rahlo kislega okusa in pridobi značilno lomljivost. Gre za zelo polnovreden izdelek in pravo specialiteto. Mladi kajmak (do 1 tedna starosti) lahko uporabimo kot namaz ali pri nežnih zelenjavnih in ribjih jedeh. Zorjen kajmak (od 1 tedna dalje) pa se odlično znajde v družbi jedi z žara; še zlasti steaki. Odličen je v kombinaciji s tartufi, mladim krompirjem in testeninami. 

Bio

SUROVO MLEKO

(kravje/ovčje/ovčje + kravje/kozje mleko)

 

Mleko živali, ki se prosto gibljejo in dihajo svež zrak ter uživajo sonce je vsekakor nekaj posebnega. Okus in sestava mleka se razlikuje po letnih časih. Razlikuje se celo po dnevih. Občutek lahkega mleka poleti, zaradi travne paše in krepčilnega okusa od pozne jeseni do začetka pomadi, ko se živali krmijo s senom in našimi žiti.

JOGURTI

Bio

JOGURT

polnomastni, probiotični, lahki     

(kravje/ovčje/ovčje + kravje/kozje mleko)

 

Izdelujemo več vrst jogurtov; polnomastnega, lahkega (ročno posneta smetana) in probiotičnega. Pri vseh naštetih uporabljamo zgolj najboljše jogurtove kulture znanega proizvajalca Chr. Hansen. Probiotične jogurte pripravljamo izključno z uporabo bakterij rodov Bifidobacterium lactis (BB12) in Lactobacillus acidophilus (LA5). Prav te so znane kot tiste z največ koristnimi učinki na zdravje in dobro počutje človeka.

Bio

SADNI JOGURT

s pravim sadjem

(kravje mleko)

 

Brez sladkorja in s pravim sadjem. Tako pripravljamo naše sadne jogurte. Sledimo lasntemu vodilu, zato sadne jogurte ne izdelujemo iz vnaprej pripravljenih umetnih baz. Sadje za jogurte pripravljamo sami in se trudimo, da je le to sezonsko in seveda domače. V primeru, da gre za sadje z več kisline, dodamo kanček medu. 

SMETANE

Bio

SLADKA SMETANA

(kravja/ovčja)

 

Maščoba je najlažja komponenta v mleku. Zato le ta priplava na vrh, če mleko pustimo stati preko noči. Smetano drug dan pobiramo ročno. Za kavo, sladice in češnje na smetani. 

Bio

KISLA SMETANA

(kravja/ovčja)

 

Sladko smetano, ki smo jo ročno pobrali, pustimo zoreti. Pomeni, da pustimo mlečnokislinskim bakterijam, ki so naravne prisotne v mleku, da opravijo fermentacijo. Kisla smetana se glede na letni čas razlikuje po gostoti. Tako je poleti vedno bolj redka kot v jeseni ali v zimskem času. Še en dokaz nestandardizirane in naravne proizvodnje mlečnih izdelkov.  

Bio

SUROVO MASLO

 (kravje/ovčje mleko)

 

Še en izdelek, ki vas po okusu in videzu vrne v stare čase. Iz ročno posnete smetane izdelamo pravo domače surovo maslo. Domače maslo se loči od ostalih po tem, da pri nizkih temperaturah ni lepo mazljivo. Tako priporočamo, da ga 10 minut pred uporabo vzamete  iz hladilnika in uživate v pravem okusu putra. Da pa ni le okus tisti, ki prikliče tradicijo, maslo modeliramo v lesenih izrezljanih modelih z obliko rožice na vrhu.

OSTALI FERMENTIRANI IZDELKI

Bio

KEFIR

(kravji/ovčji/kozji)

 

Tradicionalno fermentirano živilo, pri katerem je želeno videti napihnjen pokrovček. Kefir zaradi svoje posebne in neponovljive sestave mlečnokislinskih bakterij, kremaste strukture in rezkega okusa ter specifično kislostjo, predstavlja mlečni napitek, ki poživi telo in duha. Gre za izdelek, ki zaradi svojih pozitivnih učinkovin vpliva na dvig energije, pospeši in izboljša prebavo ter bogati črevesno mikrofloro. Kefir v turščini pomeni dobro počutje. To povzame vse.

Bio

ČVRSTO KISLO MLEKO

(kravje/ovčje mleko)

 

Prav takšno, kot so ga delale stare mame. Sesedeno mleko, ki lahko zajamemo z žlico. Fermentacijo mleka opravijo mlečnokislinske bakterije, ki so naravno prisotne v mleku.

SIRI

Bio

KREM SIR

  tip feta

(ovčje/kozje mleko)

 

Iz 100 % ovčjega ali kozjega mleka izdelujemo krem sirčke tipa feta. Gre za posebno vrsto sirov z mlečnokislinsko koagulacijo brez sirila. Belina in kremasta struktura z delno lomljivostjo in odlično mazavostjo. Krem sirčki se lahko uporabijo kot namaz, režejo na koščke ali v celoti ponudijo kot samostojna hladna jed. Noro dobro se ujamejo z drobnjakom, na naših dilah pa jih boste našli še v družbi medu, bučnega olja ali tartufov.

Bio

MLADI SIR

neslan/slan ali z dodatki

(kravje/ovčje/kozje mleko)

 

Pravi srbski sir. Gre za en dan star sir, ki ga izdelamo iz mleka naravne temperature takoj po molži. Sladkastega okusa in gladkega prereza, snežno bele do rahlo rumenkaste barve. Ker je to polnomasten sir, se lahko uporabi tudi za gratiniranje. Nepogrešljiv del sirnih plošč, z dodatkom tartufate ali bučnega olja. Različico mladega sira popestrimo tudi z dodatki; drobnjak, zeleni poper, čili, žafran ali kurkuma. Najraje; kaj narava v tistem času ponuja. 

Bio

POLTRDI SIR

v lastni skorji

(kravji/ovčji/kozji)

 

Narejen iz surovega mleka. Zorjen v lastni skorji brez umetnih premazov. Pomeni, da skorje ne rabite odrezati, še več; lahko jo naribate kot parmezan ali ponudite kot prigrizek.  Gre za tip gaude, ki zori najmanj 1,5 meseca in več. Sir je zaradi uporabe surovega mleka polnomasten in tako odličen tudi za gratiniranje. Naši siri se, kot vsi ostali izdelki, razlikujejo glede na letni čas in obliko krme, saj niso izdelani po standardiziranih metodah. To je njihova velika posebnost. In zmeraj polnega okusa in enostavno odličen.

Bio

DROBLJENEC

(kravji)

 

Že samo ime pove, da gre za sir z dobro drobljivostjo. To je sir z manj maščobe, ki zori v slanici 2 meseca in več. Ni šopske solate brez drobljenca, mi pa ga priporočamo tudi z vročimi testeninami kot zanimiva različica parmezana. 

Bio

SUHI SIREKI

(kravji)

 

»Take je delala moja babica«. Lomljiv sirni pikant stožci rdečkato oranžne  barve, ki se zaradi svojega močnega okusa zelo pogosto uporabijo kot zaključen posip jedi. Ne bo pa nič nenavadnega, če jih ponudite kot prigrizek pri uživanju vina in  postrezite tako, da jih gosti sami lomijo.

SKUTE

Bio

RIKOTA

albuminska skuta

(kravje/ovčje/ovčje + kravje mleko)

 

Kaj sploh je rikota ali albuminska skuta? Gre za najbolj fine beljakovine v mleku, ki so po svoji sestavi zelo lahko prebavljive, pravi balzam za prebavni trakt in organizem. Te fine beljakovine sestojijo iz laktoalbuminov in laktoglobulinov. Pri segrevanju sirotke se te beljakovine oborijo pri točno določeni temperaturi in jih tako pod posebnimi pogoji lahko zbiramo v skupke. Rikoto cedimo na klasičen način v gazah ali v tortnih modelih za njen pravi videz in obliko. Rikota se uporablja kot vse ostale skute. Njen okus in polnovrednost sta brez primere. 

Bio

SKUTA

polnomastna

(kravje/ovčje/ovčje + kravje/kozje mleko)

 

Sledimo tradicionalnim receptom in metodam predelave mleka. Tako pri nas dobite polnomastno, klasično skuto z naravnim kisanjem. Je rahlo kislega okusa in grobe struktre. A ni suha. Sočna in taka prava; domača.

Bio

KREM SKUTA

manj mastna

(kravje/ovčje/ovčje + kravje mleko)

 

Naš zaščitni proizvod. Poleg kajmaka, seveda. Gre za lahko skuto, nepasirano, a nebeško kremaste strukture in mazavosti. Izdelujemo jo iz termiziranega in manj mastnega mleka. Več kot odlična za namaze, peko, kuho ali kar tako; na žlico! Z njo pripravljamo naše gibanice iz krušne peči, katere so vredne prav vsakega greha.

Bio

NAMAZI IZ SKUTE

sezonski dodatki

(kravje/ovčje mleko)

 

Pripravljamo razne namaze s standardnimi (bučnice in bučno olje) in sezonskimi dodatki (čemaž, hren, šparglji...)

Bio

SIROTKA

(kravja/ovčja/kozja)

 

Bistra, rumenkasto zelena tekočina. Stranski produkt skute, ki nosi celo paleto zelo koristnih snovi; beljakovine, minerale, vitamine... Sirotka je čistilec prebavnega trakta. Poleg osvežilnega učinka, čisti črevesne resice in lajša simptome alergij. 

bottom of page